" Omdat het beter kan ! "

Aanbod Winkelruimte stijgt verder, in 2012 wel 10% meer opname!

NVM Business: Aanbod winkelruimte stijgt verder

Nieuwegein, 5 maart 2013 – Het direct beschikbare aanbod van te verhuren en te verkopen winkelruimte is in de tweede helft van 2012 met 7% toegenomen. Uit cijfers van NVM Business blijkt dat eind 2012 circa 2,1 miljoen vierkante meter winkelruimte te huur of te koop werd aangeboden. Dat is ongeveer 7% van de winkelvoorraad. De stijging betekent een extra 145.000 vierkante meter winkelruimte die voor koop of huur beschikbaar is gekomen.

Niet alleen het aantal vierkante meters nam toe, ook het aantal winkelobjecten dat werd aangeboden steeg. In een halfjaar tijd is het aanbod van te koop en te huur staande winkelobjecten met circa 240 gestegen tot circa 6.640 winkels. De redenen voor de toename zijn inmiddels wel bekend. De dalende koopkracht in combinatie met de toenemende verkoop via het internet zet de omzet van winkeliers flink onder druk. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in 2012 flink toegenomen. Vooral winkels in de kleding- en schoenenbranche en woninginrichting kwamen in 2012 in de problemen.

Bijna alle provincies zagen het aanbod vorig jaar verder toenemen. De toename was echter het grootst in de provincies Flevoland en Zeeland. Uitzondering waren de provincies Groningen en Utrecht; hier nam de direct beschikbare hoeveelheid winkelruimte af.

Circa 11,6 % van de te huur of te koop staande winkels in Nederland is al langer dan drie jaar in afwachting van een nieuwe gebruiker. De Randstad scoort in dit kader duidelijk beter dan de rest van Nederland. Zo is in de Randstad het structurele aanbod gemiddeld 7,7%. Buiten de Randstand ligt dit percentage op 14,6%. Vooral in Limburg en Friesland is het structurele aanbod hoog met respectievelijk 20 en 18% van de aangeboden winkelobjecten. Uit cijfers van NVM Business blijkt verder dat het structurele aanbod zich voor meer dan 90% op de B en C locaties bevindt.   

Ondanks dat het aanbod in 2012 sterk toenam, ontwikkelde de vraag naar winkelruimte zich positief. Er werd afgelopen jaar circa 550.000 vierkante meter winkelruimte opgenomen, 10% meer dan in 2011. De beleggingsmarkt had daarentegen met een dalend transactievolume te maken. Er werd in 2012 in totaal voor circa 937 miljoen euro in winkels belegd, 10 procent minder dan in het jaar ervoor. Meer dan de helft van het beleggingsvolume had betrekking op winkelcentra.

Over NVM Business

De NVM is in Nederland de grootste vereniging voor makelaars en vastgoeddeskundigen. Zij geeft via educatie en research doelgerichte ondersteuning aan de aangesloten leden. Daarnaast zorgt zij voor belangenbehartiging richting overheid en politiek. De vakgroep NVM Business is gespecialiseerd in commercieel vastgoed –  kantoren, bedrijfsgebouwen, retail en horeca –  en bestaat uit 700 makelaars die zich onderscheiden door hun uitgebreide kennis van de regio’s waarin zij actief zijn.