" Omdat het beter kan ! "

Energielabel C voor kantoren leidt tot 25% minder energieverbruik

Klotz bedrijfshuisvesting

Een verplicht energielabel C voor kantoren per 2023 leidt tot een besparing van het
gebouwgebonden energiegebruik van 8,6 petajoule (PJ) in dat jaar. Dit zeggen EIB en ECN.

Afgezet tegen een verwacht energiegebruik in 2023 van 35,3 PJ in de kantorenmarkt zonder de maatregel, levert een verplichtstelling van een energielabel C een energiebesparing op in de kantorenmarkt van bijna 25%. De verplichtstelling levert daarmee een substantiële bijdrage aan de energiebesparingsdoelstellingen uit het Energieakkoord.

De verplichtstelling brengt een investeringsopgave van ongeveer € 860 mln met zich mee. Gezien de installatietechnische aard van de maatregelen die genomen moeten worden om energielabel C te bereiken, blijft de overlast voor ondernemers en eigenaren veelal beperkt.

Dit concluderen het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in de zojuist verschenen studie ‘‘Verplicht energielabel voor kantoren’’.

De investeringen lopen voor een verplicht label C, B of A op tot respectievelijk € 860 mln, € 1 mrd en € 1,4 mrd in 2023. De energiebesparende maatregelen verdienen zich bij labelstappen richting C en B relatief snel terug door besparingen op de energierekening. De gemiddelde terugverdientijden van labelstappen naar C en B liggen tussen 3 en 6½ jaar.

Voor labelstappen naar A variëren de terugverdientijden tussen 3½ en 13½ jaar, waarbij met name de terugverdientijden van de labelstappen vanaf D, C en B naar label A relatief lang zijn.