" Omdat het beter kan ! "

Rene Klotz: Nederlandse markt voor logistiek vastgoed groter dan gedacht.

480logistiek

De markt voor logistiek vastgoed is veel groter dan tot nu toe algemeen werd aangenomen. Dat blijkt uit een uitvoerige analyse van NVM Business, waarvan de resultaten zijn neergelegd in de zojuist verschenen publicatie Logistiek vastgoed in cijfers 2013 – Statistiek van de Nederlandse markt voor distributiecentra en opslagruimten.

Volgens NVM Business bedraagt de voorraad logistiek vastgoed in ons land zo’n 23,4 miljoen vierkante meter. Eerdere onderzoekingen op dit terrein becijferden de voorraad op 17 tot 20 miljoen vierkante meter. Het is voor het eerst dat in Nederland de markt voor logistiek vastgoed  uitgebreid en gedetailleerd in kaart is gebracht.
Relatief jonge voorraad In feite is de voorraad logistiek vastgoed nog iets groter dan de 23,4 miljoen vierkante meter die de NVM heeft berekend, aangezien de nieuwbouw van 2013 nog niet in de statistiek is meegenomen. Dat er zoveel distributiecentra in ons land zijn, is trouwens niet verwonderlijk. Door de goede infrastructuur en de kwaliteit van de transportbedrijven is Nederland een belangrijk doorvoerland naar Europa.
Uit de cijfers die NVM Business in de nieuwe publicatie bijeen heeft gebracht, kunnen nog meer interessante conclusies worden getrokken. Zo blijkt dat van de totale voorraad logistiek vastgoed bijna 45 procent na 2000 is gebouwd en dat inmiddels 60 procent van het gebouwenbestand wordt gehuurd van beleggers. De enorme groei van de voorraad logistiek vastgoed heeft zich vooral in de provincies Noord-Brabant en Limburg voltrokken. De belangrijkste afnemers van de gebouwen zijn de logistieke dienstverleners.
Leegstand ook flink toegenomen Overigens laten de cijfers zien dat niet alleen de voorraad sterk is gegroeid, maar ook dat de leegstand van distributiecentra en opslagruimten flink is toegenomen. Ultimo 2013 stond circa 12 procent van de voorraad te huur dan wel te koop. Daarbij gaat het veelal om wat oudere gebouwen; meer dan 80% van de door makelaars aangeboden distributiecentra en opslagruimten is ouder dan 10 jaar. Behalve voorraad- en leegstandcijfers bevat de publicatie van de NVM ook informatie over de vraag naar logistiek vastgoed, bouwkosten van distributiecentra, huurprijzen en rendementen.

Wilt u het volledige rapport bekijken download dan  hier

Wilt u weten wat er speelt in Tilburg? René Klotz bedrijfsmakelaar te Tilburg kan het u vertellen. Vul hieronder mijn contactformulier in en ik neem persoonlijk contact met u op.