" Omdat het beter kan ! "

Rene Klotz: Opnieuw meer leegstand winkels en kantoren

Opnieuw meer leegstand winkels en kantoren

 

De leegstand van winkels en kantoren is vorig jaar opnieuw toegenomen, in beide gevallen met 1 procentpunt. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

 

 

Van het vloeroppervlak kantoren stond begin dit jaar 17 procent leeg, tegen 16 procent een jaar eerder. Bij de detailhandel is inmiddels 9 procent van de vierkante meters niet in gebruik. Begin 2013 was dat 8 procent.

Volgens PBL zijn er meer oorzaken voor de toename van de leegstand dan alleen de economische crisis. “Een belangrijke structurele oorzaak voor de afnemende vraag naar kantoorruimte en fysieke winkels is het toenemend gebruik van ICT. Daardoor zijn nieuwe vormen van winkelen en werken ontstaan zoals webwinkels en telewerken”, zeggen de onderzoekers.

Ook de afvlakkende bevolkingsgroei (of zelfs krimp in sommige gebieden) en de dalende beroepsbevolking zorgen voor minder vraag naar bedrijfsruimte. Volgens de onderzoekers is het aantal winkels en kantoorruimtes dat langer dan 3 jaar leegstaat, het afgelopen jaar sterk toegenomen.

PBL waarschuwde vorig jaar al dat er in Nederland lukraak kantoren worden gebouwd, zonder te kijken of er vraag is. Het gevolg is dat ons land in Europa behoort tot de landen waar de meeste kantoren leegstaan.

Wilt u ook meer weten over de winkel en kantorenmarkt in het algemeen en die van Tilburg en omgeving in het bijzonder? Vul hieronder mijn contactformulier in en Rene Klotz neemt persoonlijk contact met u op.