" Omdat het beter kan ! "

Top-101 business makelaars propertynl: opmars van specialisten.

Top-101 business makelaars: opmars van specialisten

10 april 2013

De top-5 van de Top-101 Makelaars van het vastgoedblad PropertyNL is dit jaar ongewijzigd ten opzichte van vorig jaar. DTZ Zadelhoff is met flinke afstand de nummer één in Nederland. Jones Lang LaSalle, CBRE, Cushman & Wakefield en de twaalf lokale adviseurs verenigd in Dynamis volgen.

Achter dit ogenschijnlijk stabiele beeld komt uit het jaarlijkse PropertyNLonderzoek naar de beleggings- en verhuurmarkt een structurele trend naar voren: gespecialiseerde vastgoedadviseurs rukken verder op: specifieke deskundigheid en de behoefte bij opdrachtgevers aan gecommitteerd advies bieden hen kansen.

De zogenoemde full-service bedrijven, die vaak ook internationaal zijn, verliezen terrein op de Nederlandse transactiemarkt en vangen dat op door hun activiteiten verder te verbreden naar non-transactiediensten, zoals asset management, consultancy en taxaties. In dat laatste zijn sommige partijen overigens zeer succesvol.

Volgens PropertyNL is Raimond Weenink uit Tilburg (NVM Business-makelaar) een goed voorbeeld van een lokale specialist, die Angelsaksische kantoren de loef afsteekt. Hij heeft daarmee ‘een prestatie van formaat’ geleverd.

Met een tiende plek op de beleggingsranglijst (€ 91 mln aan beleggingen) en zelfs een vierde plek bij bedrijfsruimtetransacties (245.000 m²) dendert hij de landelijke top-10 binnen. Weenink heeft zich volgens het blad ontwikkeld tot een leidende speler op het gebied van logistiek vastgoed Hij dankt de stijging in de top-101 vooral aan zijn sterke positie op de bedrijfsruimtemarkt.

Hij heeft die hoge volumes kunnen halen ondanks sombere voorspellingen dat de krimp van de economie ook forse gevolgen zou hebben voor bedrijfsruimte. Juist in de top van logistiek vastgoed is de afgelopen jaren echter heel veel te doen en precies in dat segment heeft Weenink een sterke positie verworven.

Het succes van Weenink is een goede illustratie van het feit dat regionale partijen, nichespelers en specialisten profiteren van de crisis en onzekerheid op de vastgoedmarkt.

René Klotz, voorzitter van NVM Business, en lokaal actief als vastgoedadviseur in Tilburg, ziet dat veel leden van NVM Business het momenteel goed doen: “Essentieel is daarbij de kennis van de lokale markt. In combinatie met deskundigheid, integriteit en slagvaardigheid leidt dat ertoe dat lokale partijen, en dat zijn vaak de leden van NVM Business, het niet slecht doen in een magere markt.”

Lees verder het artikel.